"Høns og andre fjærfe i hagen skal være en berikelse både for deg og naboen din."


God planlegging og kunnskap om fjærfehold gjør deg best rustet til å nå dette målet.

HØNS I HAGEN

Ferske egg og selskap når du er ute!

Det er tillatt de fleste steder å ha høns i hagen. For mange har dette vært en drøm gjennom store deler av livet. Ferske egg, og en flokk høns som putler rundt når du er ute i hagen. Du må ikke ha en hane om du bor tett på naboen, men han er en naturlig del av flokken, siden hans oppgaver er å passe på hønene og være fredsmegler. Og selvsagt blir det ingen kyllinger uten hane. Snakk med naboen før du skaffer høns, og tenk på plassering av hønsehuset og hønsegården. Det er kanskje ikke så smart å plassere dette foran naboen soveromsvindu.


La naboene ta del i hønseholdet ditt, inviter dem over når de har besøk av barn og la de få ferske egg i blant, så blir dine høns noe de også har glede av!


Fjærfe er mer enn bare høns...


Ender er utmerket til å ha i hagen akkurat som høns, men de ønsker seg også en dam og litt gressplen å beite på. Ender er spesialister på å finne brunsnegleegg og storkoser seg med dette på menyen. Noen ender spiser også brunsneglene som voksne. Flere anderaser verper også rimelig godt, og andeegg var i gamledager det foretrukne å bruke når man bakte. 


Gjess er selvsat større, og disse liker spesielt godt å beite. Har du en stor hage og har lyst på noe triveligere enn en robotklipper, så er gjess kanskje noe for deg! En liten gruppe med gjess blir fort fortrolige med familien sin, og de holder gjerne ukrutt borte fra eplehagen din. Gjessene er ikke like avhengige av en dam, men om de får muligheten så elsker også de å bade.


Har du tekt på at kalkuner passer utmerket i et villastrøk? Det er store fugler, men de har svært lite lys, og når kalkunhanen kurtiserer hønene sine, så er han egentlig veldig underholdende både for liten og stor. Kalkuner finnes i flere fargevarianter, men bronsekalkunene kan nesten måle seg med påfugler når solstrålene treffer fjærdrakten deres. Kalkunhønene legger godt med store prikkete egg, og de kan også ruge fram egne kyllinger. I gamledager brukte de kalkuner i frukthagen for å holde skadedyr unna trærne. Kalkunene beiter også på en god gressplen.


Ender i hagen


Det finnes mange ulike raser av ender. Små og søte som mignon, store og imponerende som rouen. Men hva med løpeender som masjerer når de går, er yndige på dammen og verper nesten like godt som høns?

Gjess – Gressklippere med fjær!


For den med litt større hage og mye plen, så er gjess et fantastisk husdyr. De beiter gresset til det ser ut som et nyfrisert parklandskap. Og er du uten vakthund, så varsler de når fremmede kommer på besøk!

Villa-kalkuner


Disse amorøse amerikanerne egner seg godt for en villahage. De har lavt støynivå, og er fantastisk fakre med alle sine farger. Kalkunhanen er en sjarmør og passer godt på at flokken hans har det godt. Hva med å servere gjester ferske kalkunegg til frokosten. Med sitt prikkete skall er det en en gourmet-gjest verdig.

La deg inspirere

og la fjærfeholdet

i hagen bli et smykke i ditt eget hagedesign!