Tekst & foto: Jonas Løvaas Gjerstad
20. august inviterte vi Agder Rasefjørfeklubb med oss på en liten oppdrettertur hos våre medlemmer i Vestfold Hobbyfjærfeklubb. Dette ble en stor suksess fra starten av – sola strålte og det var godt sommervær, det er alltid en vinner når vi skal ha tur og grilling. Vi var i alt 23 personer som reiste rundt denne dagen, 8 av dem hadde tatt turen fra det blide Sørlandet for dagen. Det satte vi stor pris på!
Vi hadde første besøk hos klubbens nestleder, Marit Røed og Geir Bremnes på Sem i Tønsberg. I deres koselige hage fikk vi omvisning både i veksthus med svarte og røde tomater, en og annen liten tjuv smak ble det her, så i hønsehuset hvor vi møtte en fabelaktig gjeng danske landhøns i dverg. Selvsagt er fargen brune, så hanene skinner som den flotteste jungelhanen i solstrålene. I unghønsehuset var det både landhøns og nytt av året noen gule dverg orpington. Nå vi samles mange hønsefolk langs volierene blir det mye god hønseprat, gode historier og mye latter. Marit er også en ivrig hobbygartner, så her fikk vi se og smake av ulike nyttevekster, blant annet druer som vokste frodig både langs husveggen og frittstående i hagen.
I Åsgårdstrand, «badebyen», som ellers er kjent for Edvard Munch og Pikene på broen, kom vi på besøk til Rolf og Bjørg Hansen. Her ble vi vist rundt i hagen i et villastrøk med naboer på alle kanter, men som likevel har blitt en liten fugleoase. Hønserasen sier seg selv, dverg new hampshire, i rødbrun. Disse har Rolf avlet i rundt 40 år nå. En rolig og robust høne, med god eggproduksjon til å være en dverg høne sier Rolf. Her fikk vi både seg voksne avlsdyr og de håpefulle ungdyrene han skal utstille på lokalutstillingen i høst. I tillegg fikk vi se hans tyske nonner, en søt liten duerase med karakteristisk tegning og nakkekrave. Foran i hagen har han en flott liten utevoliere for kanarifugler og diamantduer, det kvitret og sang som om vi hadde kommet til sydligere strøk. Rolf er pensjonert byggmester, og det gjenspeiler alle hus og hønsegårder, og ikke minst alle smarte elementer av innredning som er selvbygd i hønsehusene.
Hos Kenneth Stensrud og Knut-Ivar Bye på Skoppum i Horten, kom vi til en frodig hage. Kenneth er mildt sagt besatt av planter og bugnende blomster, så uansett hvor man snur seg er det planter. En del fikk også med seg småplanter og stiklinger hjem etter dette besøket. Pelargonia, fuksia og bonsai er vel kanskje de store pasjonene når det gjelder planter, hagen inneholder også mye mer, men jeg kan ikke navnet på alt. I hønsegårdene ute var det selvsagt chabos, disse står jo godt i stil til bonsai-trærne hans. Han har disse i flere farger, men hovedsakelig i hvit sorthalet og gull sort porselensfarget. Kenneth har også dverg orpington i røde, tverrstripete og gull sortrandet. Han hadde også nylig fått noen kyllinger av ko shamo i hvetefarget. Ved siden av hønsene fikk vi også se noen engelske modena, noen kraftige duer. På terrassen ble det servering av kake og kaffe før vi fortsatte turen til Nykirke.
På gården Kopstad hos Per S. Stenseth ble vi møtt av noen nysgjerrige haner og påfugl på tunet. Disse går helt løse hver dag til stor glede og pryd for alle som besøker gården. Per har nylig fått seg et stort og flott hønsehus på gården, med avdelinger for avlstammene bortetter på begge sider av fôrgangen og flotte volierer ute hvor alle kan gå under tak. Rasen som alltid har ligget Pers hjerte nærmest er de staselige italienerne, disse har han i hvite, brune og oransjefargete. Han var i sin tid en av dem som også bidro til avlststammen av brune italienere på Genbanken for høns på Hvam. Han har i tillegg noen av de noe tyngre rasene tverrstripet plymouth rock, rhode island red og legbarfarget orpington. I huset ved siden av gikk unghønsene fra årets oppdrett og i det neste huset bodde et par med brokede påfugler og bronsekalkunene. Det Per kanskje er aller mest kjent for et gåseholdet sitt. Han har hatt svømmefugler lengre enn de fleste, men har redusert stammen av gjess de seinere år på grunn av helsa, men det var rundt 60 gjess på gården i sommer. Disse er avlsdyr som han har produsert rugeegg til Holte-kylling i Drangedal, det er to linjer av slaktegjess i tillegg til at de bruker en linje av rene hvit norsk gås. Det er virkelig flott når man kan se disse kritthvite dyrene på en grønn eng! Etter god tid til fjærfeprat ved hønsehuset med utsikt over de flotte dyrene gikk turen til Andebu.
Hos Terje Karlsson og Anita Bakke var det ikke så mye hønsefugler, bortsett fra noen hjelmvaktler, men her er det en mann med stor interesse for fugler. Noen store og andre bitte små, mange fargerike og andre som man til forveksling knapt så forskjell på dem og stokken de satt på, til de plutselig snudde på hodet og man så et nebb som var like bred som kroppen på fuglen – kanskje ikke så rart siden de i naturen gjerne jakter på mus og sluker dem hele! Fuglemannen selv glimret med sitt fravær denne dagen, siden han takket ja til besøk, men hadde glemt at han selv skulle på bjørnejakt langt avgårde. – Kanskje ikke akkurat den detaljen noen av oss andre lett hadde glemt. Vi fikk oss en flott runde i den blomstrende hagen med kona hans, og Svein Pettersson kunne fortelle oss hvilke fugler vi så blant alle volierene. Dessverre er minnet mitt skjørt, så jeg husket knapt en brøk del av artene, men dere får nyte synet av noen av dem. Volierene var som alltid hos Terje godt beplantet, og innredet på fuglenes premisser.
Dagens avslutning fikk vi hos Svein Pettersson og samboeren hans Monica i Høyjord. Dette ligger i hjertet av Vestfold, og for de uinnvidde, bare et steinkast unna Vestfolds eneste stavkirke. Svein har bygget opp hele anlegget sitt på kun ett år, med volierer, fuglehus og beplantning, og dette er helt enestående. Han har en stor forkjærlig het for frukt og insektsspisende tropiske fugler. Her er det 4-5 ulike arter av glansstær, to arter tucaner, rød kardinal og selvsagt turaco. I ene volieren var det også et par med hjelmvaktler, der hunn og hann er så ulike at man knapt tenker at de er samme art. I hønsegården har han nå en fantastisk flott liten dverg rase, sebright, selv sagt i sølv. Kontrastene mellom hvitt, sort og den røde kammen er uslåelig vakkert. Og rasen er jo også meget spesiell siden hanene er «hønefjæret» det vil si at de mangler det karakteristiske maskuline av fjærstruktur og hale.
Vi avsluttet dagen sammen med grilling i hagen til Monica og Svein, med tradisjonell grillmat og et veldig godt innslag fra Columbia som Monica hadde forberedt til oss.
Tusen takk alle som deltok for en flott dag, dere som var vert for oss og takk til dere fra Agder som tok turen og gjorde denne oppdretterturen ennå triveligere!
Tekst & foto: Jonas Løvaas Gjerstad
11.-12. juni arrangerte vi de tradisjonsrike Hobbydyrdagene på Jarlsberg sammen med Tønsberg og omegn kaninavlsforening. Værgudene var på vår side denne helgen, så vi fikk ha store deler av arrangementet vårt under sola, isteden for å trekke oss helt inn i hallen.
Det var påmeldt 150 høns fra kyllinger til voksne avlshøns for både framvising og salg. I tillegg 18 ender og gjess, 12 kalkuner, 6 duer, 40 kaniner og 6 tropefugler. Dette ble en flott utstilling av hobbyen vår for de som er interessert. Vi hadde infostand hvor vi delte ut Hobbyfjærfe og infobladet til klubben. Emma og Kristine sto for Hønsebingoen vår, og hadde virkelig lagt seg i selen for å ha premier med litt ekstra oppmerksomhet, og dette ble populært blant både store og små.
I kafeen var det Marit sammen med Hege og Elin som gjorde den store jobben med å mette hordene, og ikke minst også skaffe oss inntekter for arrangementet. Det gjorde de til gangs. Ingrid og Dagfinn hadde stand med utstyr og var primusmotor for kaninutstillingen og for at det ble arrangert kaninhopping. Svein og Terje stilte opp med tropefugler, som fikk mye oppmerksomhet, fargerike fugler som våre fjærfe ikke kan konkurrere med!
Det var mange som stilte opp med plantesalg, noe som skaper en flott ramme rundt det hele, og det var mange som vandret rundt med en liten skog i bæreposer som de nettopp hadde kjøpt. Kunst håndverk hadde vi også på stedet, så vi har et variert utbud til våre besøkende.
Det ble flere nye eiere med fjærfe etter denne helgen. Og kanskje noen nye medlemmer i klubben også. Og på toppen av det hele så dekket vi inn leie av lokalene våre for neste året også!
Tusen takk til alle de som bidro med dugnadsarbeid og bidro til at vi fikk fugler til både framvisning og salg!
Tekst & foto: Jonas Løvaas Gjerstad
Ennå en av våre årlige «Danmarksturer» gikk innenlands pga. Pandemien. Men det er slettes ingen dårlig erstatning. 27.-29. august var vi på tur, 12 stykker benket vi oss sammen i minibussen lånt av Kåre Mortensen AS. Denne gangen bestemte vi oss for en litt mer naturskjønn reise over til Vestlandet enn bare motorvei, så vi tok av fra motorveien ved Skien, og reiste videre oppover, men allerede i Ulefoss ble det en stopp, her kjente Bjørn em fuglemann, og det var jammen et spennende sted å besøke. Tommy Simonsen hadde mye forskjellig av fugler. Trippende løse på tunet ble vi møtt av en flokk brune danske landhøns i dverg. Hanene gol og kurtiserte rundt hønene sine da en gjeng vestfoldinger kom inn på plassen. Like bortenfor husene var det en lang rekke volierer, her var det en flott samling av fasaner og raseduer. Det var blant annet rød og gul gullfasaner, diamantfasaner, sølvfasaner og kongefasaner, i tillegg til en trivelig samling av store sølv sortrandet paduaner. Kaniner var det også, blant annet noen søte små trønderkanin-unger. Å se samlinger med fasaner er ikke vanlig kost på Østlandet, så dette var virkelig en hyggelig overraskelse. Videre gikk turen via Seljord og over Dalen, Suleskard og tilslutt til Sandnes. En tur med storslåtte landskap og ikke minst nervepirrende når bremsene på minibussen startet å ryke i de bratte nedoverbakkene på vei til Dalen. Mulig «Broder Åge» holdt en hånd over oss til tross for at det ikke var allsang eller kollekt i bussen –vi tok en pause halvveis på vei ned til bremsene fikk kjølt seg, så kjørte vi trygt videre.
Lørdagen reiste vi straks etter frokost til Martin Høiland, her var noen av oss også i fjor, men siden det var med flere nye turdeltakere, og at vi så han hadde mye under utvikling i fjor, så inviterte vi oss tilbake. Dette er kanskje en av de mest fantastiske fasan-oppdrettene i Norge, Store volierer som ivaretar trivselen til fuglene og samtidig er utrolig innbydende å se. Fuglene har stor plass, skjulesteder med beplantning og underlag som gjør at de kan tilfredsstille sine naturlige instinkter. Det var flere fasanarter her enn jeg kan redegjøre for, i tillegg til både bankiva-høns og sonerati-høns, ulike typer skogshøns, vaktler, påfugler og til og med vill-kalkuner. I tillegg til alt dette har han også et stort utbud av prydsvømmefugler, fra små søte ender og til store hønsegjess. Ved innkjørselen er det noen som også vekker stor begeistring – emuer, noen rare sjarmerende fugler som var veldig nysgjerrige på hvem vi var.
For å avveksle litt fra hønsefugler besøkte vi Terje Ree og hans vakre hage. Når man bor tett i et villastrøk er det kanskje ikke så aktuelt med oppdrett med høns, med haner som galer i vildensky, men raseduer er nok godt tilpasset et slikt bosted. Her var det fine volierer integrert i hagen med norske tumlere og trommeduer i tillegg til en liten flokk brevduer som mest ble brukt til å ruge fram raseduene. Det er fint å komme på et slikt besøk å se hvordan man kan utforme et annerledes fuglehold og lære mye nytt.
Neste besøk var en stor begivenhet. Spesialklubben for Antwerpener Skjegghøns og Chabos hadde hønsedag på Undheim hos Stig-Rune Bore. Her var det samlet oppdrettere, dommere og nye hønseeiere for å studere disse urdvergene inngående på type, fjærstrukturer og fargevarianter. Vi lærte mye om to raser som gjerne skulle vært mer utbredt. Så ble det grill-lunsj på oss alle før vi fikk omvisning i hønsegårdene til Stig- Rune, her er det selvsagt antwerpener skjegghøns i gull sort vaktelfarget, sort, perlegrå, gull sort porselensfarget, isabella porselensfarget, hvite og gråstripete. Høy kvalitet som alltid hos Stig-Rune.
Etterpå ruslet vi over til naboen, her har faren hans Karleif og broren Karl Dag sine fugler, chabos i hvit sorthalet, sort, sort hvitplettet, hvit sort columbiafarget sussex, gule hvittoppet, blå hvittoppet og sorte hvittoppet dverg toppet hollender og gull sortrandet og gul hvitrandet dverg paduaner. Ute i volierene var det flere fasaner blant annet satyr og temmick tragopaner og glansfasaner i tillegg til flere som jeg ikke en gang kan navnet på. I to ennå større volierer med store dammer og beiter til fikk vi se en stor samling pryd svømmefugler, både ender og gjess, i tillegg til en flott samling av tamme svømmefugler, her var det bla. Hvit norsk gås, krøllgjess, sachsenender, cayugaender, rouenender, mignonender og svanegjess. Virkelig et spennende oppdrett å besøke. Godt tilrettelagt for fribevegelse for fuglene, noe som inspirerer eller man kan få se og glede seg over fugler man ikke selv har mulighet til å holde hjemme.
Lørdagen ble avsluttet hos Sigmund Madland, i et sjarmerende villastrøk hvor husene lå relativt tett med gammeldagse etablerte hager kom vi jammen til en ivrig oppdrettere. Her var det store gylne vorverk, hvite dverg wyandotter og dverg new hampshire. Men også her fikk vi se fasaner, tragopaner, gullfasaner og den utrolig vakre swinhoe-fasanen. Nederst i hagen var kanskje de vakreste fuglene, og til stor overraskelse gikk de helt fritt, mandarinender som kun var avgrenset med et vanlig hagegjerde. Her hadde de eget badekar og rugekasser innimellom epletrærne. Dette må virkelig være en hage til glede for naboene til tross for noe hanegal. Barn som vokser opp i dette nabolaget må få mange gleder over naboen sin.
Kvelden avsluttet vi på en marokkansk restaurant i Stavanger, her var både serveringsmåten og maten en ny opplevelse, og det smakte godt.
Søndagen var dagen for hjemreisen, og vi planla to besøk før vi vendte nesa hjemover. Vi startet hos Lars Erik Matnisdal. Her finner man selvsagt de beste australorpsene i landet, store skinnende svarte haner og høner, og noen i blått også. Imponerende rase når sola virkelig skinner i fjærene. Hedr var det også dverg wyandotter i flere varianter av de randtegnede og en livlig gjeng med norske jærhøns, godt de fortsatt oppdrettes på Jæren så de fortsatt kan stolt bære sitt navn. I tillegg har han en flott flokk med smålensgås som beitet på siden av hagen. Denne kjekke rasen er virkelig vakker når den går på en grønn eng, og de er rolige også når de går i en liten flokk. Her ble det kaffe og kakeservering, noe som alltid kommer godt med på tur.
Vi avsluttet turen i Bjerkreim hos familien Eikeland. Tormod og de tre barna Erik, Marlen og Kristian er alle ivrige oppdrettere og utstillere. Her er det new hampshire som virkelig får boltre seg i hønsegårdene, far har de store og Erik dvergene, og Marlen har dverg rhode island red (RIR) og Kristian dverg wyandotte i sort og hvit. I tillegg har de bronsekalkuner og en god flokk med blå påfugler. Marlen og Kristian hadde forberedt hjemmelaget pizza til oss, så det ble en deilig lunsj i hagen.
Tusen takk til alle dere som tok oss i mot på turen! Dette ble en storartet tur, med fantastisk mye flott å se og lære, og ikke minst det viktigste den gode fjærfepraten som hører med.
Vil du lese mer om Rogaland Rasefjærfeklubb, sjekk ut nettsiden deres:
www.rrfk.no